De resultaten van het Nationaal Laadonderzoek 2023 zijn gepubliceerd. Een van de vraagstellingen ging over de interesse in bidirectioneel laden. Maar liefst 62% van de elektrische rijders gaf aan dat ze de opgewekte stroom van hun zonnepanelen willen kunnen opslaan in de batterij van de auto.
Aan het onderzoek hebben dit jaar 4.000 Nederlands meegewerkt.
Bidirectioneel laden, wat is dat?
Bij bidirectioneel laden wordt in feite de elektrische auto als thuisbatterij gebruikt. Het overschot aan stroom wat wordt opwekt met je zonnepanelen, wordt opgeslagen in de auto en kan op een ander moment gebruikt worden in- of rondom huis. Precies zoals een thuisbatterij dus ook werkt. Normaliter stroomt de energie alleen je elektrische auto in, maar bij bidirectioneel laden gaat het dus ook andersom en kun je de stroom inzetten voor andere elektrische apparaten of het alsnog terugleveren aan het net.
Interesse in bidrectioneel laden
62% van de deelnemers aan de enquête zijn bekend met het concept bidirectioneel laden en zouden dit zelf ook graag willen toepassen. Tot nu toe zijn de mogelijkheden hierin echter beperkt omdat er weinig elektrische auto’s geschikt zijn hiervoor. Meer dan de helft van de elektrische rijders vindt dat autofabrikanten verplicht moeten gaan worden om de mogelijkheid van bidirectioneel laden in nieuwe elektrische auto’s toe te passen. Belangrijkste reden hiervan is dat ze hierdoor meer zelfvoorzienend zijn in huis en meer gebruik maken van duurzame energie.