Wil je door de stijgende energieprijzen en afbouw van de salderingsregeling meer uit je zelf opgewekte stroom halen? Overweeg dan de aanschaf van een thuisaccu. Maar hoe lang blijft stroom in een thuisbatterij zitten? Wat is de capaciteit ervan? Thuisbatterijen zijn er in verschillende soorten en maten, wij helpen je hierbij.
Hoe lang stroom opslaan in een thuisbatterij?
Het is afhankelijk van je stroomverbruik en de capaciteit van de thuisbatterij om goed te kunnen bepalen hoe lang je van het stroomnet af kunt en hoe lang dus stroom in de accu blijft zitten. Bij sommige thuisaccu’s kan dit een paar uur zijn, bij grotere batterijen een paar dagen!
De meeste thuisbatterijen voor zonnepanelen hebben een vermogen tussen de 3 kWh en 15 kWh, waarbij het meest gangbaar 6 kWh is.
De juiste capaciteit thuisaccu kiezen
Om te bepalen hoe groot de capaciteit van jouw thuisbatterij moet zijn, kun je het beste een berekening laten maken door een vakman. Deze stelt een berekening op op basis van je energieverbruik en het vermogen van je zonnepanelen.
Energieverbruik
Het is belangrijk om inzichtelijk te krijgen hoeveel stroom je verbruikt. In combinatie met het vermogen van je zonnepaneleninstallatie, kun je dan precies terugrekenen hoeveel dagen je van het stroomnet af kunt en dus hoe lang stroom in een thuisbatterij blijft zitten.
Vermogen zonnepanelen
Je zonnepaneleninstallatie moet in verhouding zijn met de thuisaccu. Kies je bijvoorbeeld voor een kleine batterij en wekken je zonnepanelen veel stroom op, dan zit de thuisbatterij binnen no time vol en gaat je overgebleven stroom alsnog terug naar het net. De keerzijde van een te grote thuisaccu voor zonnepanelen is dat je een hoge aanschafprijs hebt terwijl je helemaal geen gebruik maakt van de maximale capaciteit.