Zelf stroom opwekken met je zonnepanelen is goed voor de portemonnee en duurzaam. Echter wek je op veel momenten zodanig veel stroom op, dat je dit helemaal niet verbruikt en het terug wordt geleverd aan het elektriciteitsnet waarna de energieleverancier dit op jaarbasis verrekent met je verbruik. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Maar de huidige salderingsregeling wordt afgebouwd vanaf 2025, waardoor je minder voordeel haalt uit het terugleveren van de door jou opgewekte stroom aan het net. Een alternatief is dat je deze stroom opslaat in een thuisbatterij. Maar is het al rendabel om een thuisbatterij te laten installeren? Wij hebben het voor je uitgezocht.
Kosten thuisbatterij
De prijs van een thuisbatterij ligt al gauw op een paar duizend euro, wat snel oploopt naar €7.000,- voor een gemiddelde thuisaccu. Deze prijzen gaan de komende jaren dalen, maar het is op moment dus een flinke investering om er een te laten installeren.
Thuisaccu rendabeler dankzij afbouw salderingsregeling zonnepanelen
Met de salderingsregeling kun je de door jou opgewekte stroom terugleveren aan het net, waarna je een netto terugleververgoeding ontvangt. Het kabinet heeft echter besloten dat deze salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd, wat een thuisbatterij met zonnepanelen meer rendabel maakt vanaf dat moment. Tot en met 2024 mag je nog alle stroom a 100% salderen, in 2025 en 2026 wordt dit 64%. Vervolgens wordt dit stapsgewijs verder afgebouwd met in 2030 nog maar 9% en vanaf 2031 geen mogelijkheid meer om je zelf opgewekte stroom te salderen.
Wanneer is de thuisbatterij écht rendabel?
De thuisbatterij wordt in Nederland meer en meer rendabel zodra de afbouw van de salderingsregeling is begonnen. Vanaf dat moment loont het om de teveel opgewekte stroom zelf op te slaan in de thuisaccu. Daarnaast wordt er door regeringspartijen gepleit voor een subsidie bij de aanschaf van zo’n batterij, zoals dit nu ook al is in België. Zo worden de thuisbatterijen betaalbaarder en helpt het om verstoppingen op het stroomnet te voorkomen.