Zonne-energie wat je te veel hebt opgewekt, kun je direct opslaan in een thuisbatterij en op een later moment gebruiken. Hierdoor bespaar je kosten op je energierekening, ben je duurzaam bezig en minder afhankelijk van het openbare net zoals bij stroomuitval.
Hoe werkt een thuisbatterij?
Je zonnepanelen wekken elektriciteit op wanneer er zonlicht op valt. In de zonnepaneleninstallatie zit een omvormer verwerkt. Deze zet de opgewekte gelijkstroom om naar bruikbare wisselstroom. Hierdoor wordt de opgewekte stroom, zoals de naam het al zegt, bruikbaar in jouw woning. De apparaten in huis die stroom vragen, ontvangen als eerste stroom van de zonnepanelen. Vaak wek je echter meer energie op dan wat je nodig hebt en lever je het overschot aan elektriciteit terug aan het net. De energieleverancier verrekent op zijn beurt op jaarbasis de zonnestroom die je teruglevert met je daadwerkelijke verbruik, ook wel salderen genoemd. Nu het kabinet echter plannen heeft om vanaf 2025 de salderingsregeling af te bouwen, krijg je minder terug voor het overschot aan energie wat je hebt opgewekt met je zonnepanelen. Zonde, toch? Een oplossing is een thuisbatterij voor zonnepanelen. Het overtollige stroom wordt dan niet terug het net op gestuurd, maar opgeslagen in de thuisaccu. Op moment dat de zonnepanelen geen stroom opwekken maar je wel elektriciteit nodig hebt, haalt de omvormer de benodigde hoeveelheid elektriciteit eerst uit de thuisbatterij. Zo laad je je thuisaccu goedkoop op in de daluren en gebruik je de opgeslagen energie in de piekuren. Goed voor de portemonnee!
Wanneer wordt een thuisbatterij interessant?
Een thuisaccu kopen is een investering van gemiddeld een paar duizend euro, exclusief installatiekosten. De markt is erg innoverend, dus de verwachting is dat de kosten van thuisaccu’s nog zullen gaan dalen. In combinatie met de afbouw van de salderingsregeling, waarbij er vanaf 2031 überhaupt niet meer gesaldeerd kan worden, maakt dit het vanaf 2025 – zodra de afbouw van start gaat – zeer interessant en rendabel om in te investeren. Daarnaast pleitten regeringspartijen voor een subsidie op de thuisbatterij, wat de aanschaf nog lucratiever maakt.
Voordelen thuisbatterij
Een thuisbatterij geeft je dus veel extra mogelijkheden:
- Je slaat de door jou opgewekte zonne-energie op voor later gebruik;
- Goedkoop opladen tijdens daluren en gebruiken tijdens normaaluren;
- Lagere energierekening;
- Maakt je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, ook beschermend bij stroomuitval.