Logo Thuisbatterij

Zonnepaneleneigenaren gaan betalen bij Vandebron voor terugleveren zonnestroom

Zonnepanelen op het dak

Klanten van Vandebron die met hun zonnepanelen meer energie opwekken dan ze verbruiken, moeten gaan betalen voor het terugleveren van stroom aan het netwerk. De rekening: gemiddeld €10,- tot €20,- per maand extra.

Een overschot aan energie is de reden van deze beslissing van Vandebron. De energieleverancier maakt kosten wanneer iedereen stroom van de zonnepanelen teruglevert aan het net, terwijl de zon volop schijnt en het eigen verbruik van klanten laag ligt. Dit overschot moet Vandebron tegen lage prijzen verkopen op de energiemarkt.

De nieuwe terugleveringskosten van Vandebron gaan per direct in. Voor klanten met een vast contract heeft dit gedurende hun contractduur geen gevolgen. Mensen met een variabel contract bij deze energieleverancier, krijgen vanaf 1 oktober een hogere rekening.

Opbrengst zonnepanelen halveert

Vandebron heeft eerder deze week bekend gemaakt dat ze de zogeheten ‘vaste terugleveringkosten’ gaan hanteren. Het terugleveren van zonnestroom vindt plaats wanneer een klant meer energie opwekt met zijn of haar zonnepanelen dan dat er nodig is in huis. Volgens een woordvoerder van Vandebron betreft dit ongeveer 1 op de 3 klanten met zonnepanelen. De opbrengst van de zonnepanelen halveert met deze nieuwe maatregel. Op hun eigen website presenteren ze een voorbeeld waarin een klant in de oude situatie €505,- verdiende, waarbij dit in de nieuwe situatie – met de vaste terugleveringskosten – €252,- wordt. Wil je het terugleveren van zonnestroom aan Vandebron beperken? Zet dan de wasmachine, en andere apparaten die veel energie verbruiken, aan op moment dat de zon schijnt, evenals het opladen van de elektrische auto.

Volgen er meer energieleveranciers?

Ook andere energieleveranciers zitten met deze uitdaging. Het stroomnet raakt overbelast door de grote hoeveelheid zonnestroom wat hun klanten terugleveren in periodes dat het verbruik laag is. Het is nog niet bekend welke regelingen deze andere partijen gaan hanteren voor hun klanten met zonnepanelen. Een gevolg hiervan kan wel zijn dat mensen zonder zonnepanelen juist wél naar Vandebron trekken, omdat daar de zonnepaneleneigenaren de rekening van het terugleveren van zonnestroom gepresenteerd krijgen.

Thuisbatterij oplossing voor vaste kosten terugleveren stroom

Om het terugleveren van stroom aan het net te beperken, kun je apparaten die veel energie verbruiken beter overdag aanzetten. Maar wat als dit niet mogelijk is voor je? Of als je zodanig veel zonnepanelen op je dak hebt liggen, dat je überhaupt altijd moet terugleveren aan het stroomnet? Een thuisbatterij biedt hierin uitkomst. Het overschot aan zonnestroom wat overdag wordt opgewekt, wordt automatisch opgeslagen in de thuisbatterij en gebruik je op de momenten dat je het nodig hebt. Zo is het energieverbruik in de avond gemiddeld veel hoger dan overdag, denk hierbij aan de vaatwasser, verlichting, de tv en meer. Normaliter zou je in de avond energie in moeten kopen bij je energieleverancier, omdat de zon op dat moment niet meer schijnt en de zonnepanelen dus geen energie opwekken. Met de thuisbatterij is dit verleden tijd en gebruik je het overschot aan energie wat overdag is opgewekt!

Deel dit artikel:

Lees meer