Logo thuisbatterijenspecialist wit

Hoe werkt een thuisbatterij?

In een thuisbatterij sla je de teveel opgewekte zonnestroom op, om het op een later moment te gebruiken. Zo hoef je ‘s avonds niet meer een hoge prijs te betalen voor energie van het net, maar regelt een omvormer dat jouw eigen stroom uit de thuisaccu wordt gehaald. Wij leggen uit hoe een thuisbatterij werkt.

Ontvang advies over thuisbatterijen

Check je beste deal

Binnen 60 seconden aangevraagd

Wat is een thuisbatterij?

Oplossing bij afbouw salderingsregeling

Overdag wekken je zonnepanelen een hoop energie op. Omdat je midden op de dag echter niet veel stroom verbruikt, is er sprake van een overschot. De teveel opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan het net, waar je op jaarbasis een vergoeding voor ontvangt. Dit wordt salderen genoemd. Maar deze salderingsregeling wordt vanaf 2025 afgebouwd, waarna het vanaf 2031 überhaupt niet meer mogelijk is om te salderen. 

Waarom een thuisbatterij?

Het overschot aan energie van je zonnepanelen kun je ook opslaan in een thuisbatterij. De teveel opgewekte stroom gebruik je vervolgens op een later moment, zoals in de avond. Als de zon onder is, wekken de zonnepanelen geen stroom meer op en moet je normaliter een hoge prijs betalen voor je energie van het net. Door je opgewekte stroom echter uit de thuisbatterij te halen, wat wordt geregeld door een omvormer, ben je goedkoper uit en duurzaam bezig!

Thuisbatterij aan muur
Hoe werkt een thuisbatterij

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij beschikt over een batterij, omvormer en Batterij Management Systeem (BMS). Dit alles regelt dat jouw energie op een zo efficiënt mogelijke wijze wordt opgeslagen. De zonnepanelen die elektriciteit wekken, creëren gelijkstroom. Dit moet omgezet worden naar bruikbare stroom, zodat de energie – zoals de naam het al zegt – daadwerkelijk bruikbaar is voor apparatuur in jouw woning wat stroom vraagt. Dankzij een bi-directionele omvormer in- of bij de thuisbatterij, kan er zowel gelijkstroom van de zonnepanelen naar je batterij gaan evenals bruikbare stroom van de thuisaccu naar je woning. 

Pas wanneer de batterij helemaal leeg is, schakel je over op stroom van het net. Op moment dat de zon weer schijnt, wordt de thuisaccu weer opgeladen met de stroom die overblijft.

Thuisbatterij offertes

Het installeren van een thuisbatterij

In veel gevallen mag je een thuisbatterij zelf installeren, maar is er wel veel technische kennis nodig op gebied van elektrotechniek. Tevens mag nieuwe bedrading, wat vaak nodig is bij het installeren van een thuisaccu, alleen worden aangelegd door een erkend installateur.

Thuisbatterij laten installeren

Met een erkend installatiebedrijf weet je zeker dat jouw thuisbatterij correct en snel wordt geïnstalleerd en je dus optimaal gebruik maakt van de opgeslagen stroom. Heb je interesse in een thuisaccu? Vraag dan bij ons vrijblijvend offertes aan bij regionale installateurs. De ontvangen offertes vergelijk je eenvoudig met elkaar zodat jij een keuze maakt die het beste in jouw situatie past!

Voordelen thuisaccu

Haal maximaal rendement uit je zonnepanelen
Ook onafhankelijk als de zon niet schijnt
Slim gebruik maken
van je energie
Volledig beschermd tegen stroomuitval

Gratis offertes ontvangen en vergelijken

Hoe werken zonnepanelen met thuisbatterij?

De meeste energie die je thuis opwekt, komt vanaf je zonnepanelen. Een omvormer regelt dat jouw zonnepanelen-installatie in verbinding staat met de meterkast. Daar zitten aansluitingen verwerkt naar alle elektrische apparaten die om stroom vragen, denk hierbij aan een koelkast, magnetron, wasmachine etc. Wanneer je meer stroom opwekt met de zonnepanelen dan wat je op dat moment nodig hebt, wordt dit teruggeleverd aan het elektriciteitsnet via de energieleverancier.

Met een thuisbatterij met zonnepanelen sla je het overschot aan opgewekte energie op in een accu, wat je later gebruikt op moment dat je het nodig hebt. Een regelaar die in verbinding staat met de meterkast, zorgt ervoor dat dit overschot niet wordt teruggeleverd aan het net maar wordt opgeslagen in de thuisbatterij. Als het ‘s avonds donker is en de zonnepanelen geen energie opwekken op dat moment, vragen je apparaten in huis vaak wel veel stroom in dit piekmoment. Denk aan een tv en verlichting.  Door de opgewekte stroom van eerder die dag uit de thuisbatterij te halen, bespaar je op je energierekening, ben je duurzaam bezig en minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.

Kennisbank thuisbatterij