Subsidie thuisbatterij

Ontdek hoeveel jij kunt besparen met een thuisbatterij. Door de hoge energieprijzen en de afbouw van de salderingsregeling is de investering in een thuisbatterij zelfs zonder subsidie interessant.

Thuisbatterij offertes vergelijken

Check je beste deal

Binnen 60 seconden aangevraagd

Is er een thuisbatterij subsidie?

Momenteel geldt er nog geen ISDE subsidie in 2024 voor thuisbatterijen en thuisaccu´s. Wanneer dit wel gebeurt en  ook de salderingsregeling wordt afgeschaft, zal het steeds aantrekkelijker worden om een thuisbatterij aan te schaffen. Ook zal de terugverdientijd dan aanzienlijk dalen.

Subsidie thuisbatterij aanvragen

Wij houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws omtrent subsidies voor thuisbatterijen. Wil jij voorkomen dat je belangrijke ontwikkelingen en deadlines mist? Vul dan het onderstaande formulier in!

Thuisbatterij met zonnepanelen

Word als eerste op de hoogte gesteld wanneer de thuisbatterij subsidie beschikbaar is

Schrijf je in voor subsidie-melding

Thuisbatterij installeren

Voorwaarden aanvraag subsidie

Houd rekening met de volgende voorwaarden als je in de toekomst in aanmerking wilt komen voor een subsidie voor de thuisbatterij:

  • Schakel een vakman in. Je moet de thuisaccu altijd laten plaatsen door een erkend elektrotechnisch installateur. Je vindt een vakman bij jou in de buurt via onze gratis offerteservice.
  • Enkel voor natuurlijke personen. De premie is enkel bedoeld voor particulieren en zelfstandigen. Organisaties en vennootschappen maken helaas geen kans op de subsidie.
  • Installatie. De premie geldt voor een decentrale thuisbatterij met een twee-richtingsinterface en digitale meter. Kies voor lithium-ion of zoutwateraccu´s, een loodbatterij is niet toegestaan. Je zonnepanelen mogen over een maximaal vermogen van 10 kW beschikken.
  • Aanmelden en laten keuren door Fluvius. Na de plaatsing moet je de thuisaccu aanmelden en laten keuren door Fluvius (volgens de AREI-normen). Je moet minimaal 10 jaar aangesloten blijven bij dit elektriciteitsdistributienet.

Subsidie thuisaccu 2023

Geen ISDE subsidie voor thuisbatterijen

In 2023 geldt er nog geen ISDE subsidie voor thuisaccu´s en thuisbatterijen. Vanaf 2024 wordt echter verwacht dat deze regeling wel wordt toegepast. Als vanaf 2026 de salderingsregeling wordt afgeschaft, wordt het steeds aantrekkelijker om een thuisaccu te kopen. De terugverdientijd van een thuisaccu zal bovendien aanzienlijk dalen.

Loop uw subsidie niet mis

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen omtrent de ISDE subsidie voor thuisbatterijen? Vul dan het onderstaande formulier in. Wij sturen je een bericht zodra er nieuws is en voorkomen hiermee dat je belangrijke deadlines mist

Voordelen thuisbatterij

Haal maximaal rendement uit je zonnepanelen
Ook onafhankelijk als de zon niet schijnt
Slim gebruik maken
van je energie
Volledig beschermd tegen stroomuitval

Offertes ontvangen en vergelijken

Thuisbatterij zonnepanelen subsidie

Hieronder vind je een kort overzicht van de stappen die je moet ondernemen als je een subsidie voor een thuisbatterij voor je zonnepanelen wilt aanvragen:
  • Laat de thuisaccu plaatsen door een erkend installateur. Zodra de thuisaccu geplaatst is, meld je hem aan en laat je hem keuren.
  • Verzamel alle belangrijke documenten voor de subsidie-aanvraag. Denk hierbij aan het keuringsbewijs, kopieën van facturen en de verklaring van de installateur. Een vakman kan je eventueel van een complete lijst met benodigde documenten voorzien.
  • Dien een online aanvraag in. De aanvraag voor een subsidie verloopt via het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Regel dit binnen zes maanden na de plaatsing. Na goedkeuring, ontvang je een e-mail met een bevestiging. Je zult je premie uiterlijk twee maanden na de bevestiging ontvangen.

Wil je een thuisbatterij laten installeren en ben je benieuwd wat er mogelijk is qua subsidies? Vraag dan advies aan een erkende thuisbatterij installateur. Via onze gratis offerteservice brengen we jou graag in contact met vakmensen in jouw omgeving.

Aanvragen thuisbatterij subsidie

De prijs van een thuisaccu ligt momenteel tussen de 3.000 en 9.000 euro. Dit is qua prijs vergelijkbaar met het aanschaffen van een (hybride) warmtepomp. De terugverdientijd (met de huidige stroomprijzen en salderingsregeling) is al snel 15 jaar. Aangezien de gemiddelde levensduur van een thuisbatterij ook 15 jaar bedraagt, is de investering voor de meeste huishoudens niet heel interessant. Een thuisaccu subsidie zou hier verandering in kunnen brengen. Dankzij de grote groei van zonnepanelen en opgewekte elektriciteit, is het opslaan van energie een aantrekkelijke optie voor consumenten én het elektriciteitsnet. De minister geeft echter als argument dat er nu al voldoende alternatieven zijn waarmee huishoudens hun energie kunnen opslaan of slimmer kunnen gebruiken (zoals verbruiksmanagers). Hij wil – op dit moment – dus nog geen subsidie voor de thuisaccu invoeren.

Naar verwachting zal de overheid het gebruik van accu’s in de nabije toekomst echter wel gaan stimuleren. Door de toename van zonnepanelen en elektrische auto’s, moet er een structurele oplossing worden gevonden voor de zware belasting van het elektriciteitsnet. De thuisaccu´s kunnen hier een positief effect op hebben. Wij houden u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Check bovendien hier de huidige ISDE subsidies.

Is een thuisbatterij ook interessant zonder subsidie?
Is het verstandig om te wachten met de aanschaf van een thuisbatterij of niet? Het antwoord hierop is wat ons betreft duidelijk: ook zonder subsidie kan een thuisbatterij een goede investering zijn. Het is namelijk de manier om je eigenverbruik van groene stroom te vergroten en te besparen op je elektriciteitsrekening. De vraag naar efficiënte energieopslag is groot in het huidige en snel veranderende landschap. Waarom? Dat leggen we hieronder uit:

1. Torenhoge energieprijzen
Het jaar 2022 stond in het teken van torenhoge gas- en elektriciteitsprijzen. Door te kiezen voor zonnepanelen en een thuisaccu, ben je hier echter een stuk minder afhankelijk van. Zo verhoog je het eigengebruik van de opgewekte stroom met 60 tot 80%. Je stroomrekening blijft hierdoor beperkt.

2. De afbouw van de salderingsregeling (vanaf 2025)
Momenteel geldt de salderingsregeling als een ´gratis energieopslag´. Je kunt het overschot aan opgewekte stroom namelijk terugveren en ontvangt hier een vergoeding voor. Vanaf 2025 zal de salderingsregeling echter afgebouwd worden. Hoewel je nog wel stroom kunt terugleveren, daalt de vergoeding die je hiervoor krijgt jaarlijks. Het terugleveren van groene stroom wordt hierdoor financieel een stuk minder aantrekkelijker. Dankzij een thuisbatterij voorkom je dat je dit verschil in de portemonnee zult voelen.

3. Voorkom overbelasting van het elektriciteitsnet
Door de toename van wind- en zonne-energie, ontstaat er een overschot aan elektriciteit. Dit overschot brengt de stabiliteit van het elektriciteitsnet in gevaar. Er wordt daarom intensief gezocht naar manieren om het elektriciteitsnet te ontlasten en elektriciteitspieken te vermijden. Zowel grote accu’s voor industriële doeleinden en thuisbatterijen kunnen hierin een belangrijke rol spelen.

Kennisbank thuisbatterij