Thuisaccu zonnepanelen

Verhoog je eigenverbruik van je zonne-energie tot wel 30% met een thuisaccu voor zonnepanelen. Zo kun je het overschot aan stroom opslaan en op een later moment gebruiken. Op deze manier bespaar je geld en ben je minder afhankelijk van een energieleverancier.

Bespaar met thuisaccu voor zonnepanelen

Check je beste deal

Binnen 60 seconden aangevraagd

Voordelen thuisaccu

Haal maximaal rendement uit je zonnepanelen
Ook onafhankelijk als de zon niet schijnt
Slim gebruik maken
van je energie
Volledig beschermd tegen stroomuitval

Thuisaccu opslag zonnepanelen

Haal alles uit je zonnepanelen

Zonnepanelen wekken overdag zonne-energie op. Als je je apparatuur gedurende de dag niet gebruikt, is dit echter niet praktisch. Met een thuisaccu kun je de opgewekte stroom opslaan en bewaren voor een later moment. Zo hoef je in de avonduren geen energie te kopen bij het energienet.

Offertes voor thuisaccu´s vergelijken

Een thuisaccu is een aanrader als je zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan jouw huishouden verbruikt. Onze specialisten in laadoplossingen adviseren je graag over hoe je het maximale rendement uit je zonnepanelen kunt halen. 

Wat is een thuisaccu?

Gebruik zonne-energie ook ’s avonds

Zonnepanelen wekken overdag (als de zon schijnt) energie op. Heel erg fijn, maar niet altijd praktisch. Met name ´s avonds maken we namelijk gebruik van onze apparatuur en verlichting. Doordat de zonnepanelen op dat moment geen energie opwekken, moet je alsnog energie inkopen bij het energienet. Wil je dit voorkomen? Dan biedt een thuisaccu uitkomst!

Opslaan in plaats van terugleveren

Zodra je zonnepanelen meer energie opwekken dan je op dat moment gebruikt, wordt deze energie teruggeleverd aan het net. Je ontvangt hier een vergoeding voor (ook wel salderen genoemd). Naar verwachting zal vanaf 2025 deze vergoeding echter geleidelijk aan teruglopen. Een oplossing hiervoor is een thuisbatterij kopen. Dankzij een omvormer wordt het overschot aan energie van de zonnepanelen automatisch opgeslagen op de thuisaccu. Je kunt hier op een later moment (bijvoorbeeld in de avonduren) gebruik van maken

Thuisaccu met zonnepanelen opslag met elektrische auto
Hoe werkt een thuisbatterij

Werking van een thuisaccu?

Een thuisaccu is onderdeel van een systeem. Dit systeem bestaat uit een accu met omvormer, accu-vermogensmeter, noodschakelaar en de zonnepanelen.

Een thuisaccu werkt het beste in combinatie met zonnepanelen die zonlicht direct omzetten in elektriciteit. Deze elektriciteit kan (indien omgevormd naar wisselstroom) direct worden opgeslagen of gebruikt worden.

Wat is de rol van de omvormer?

De omvormer is aan een kant verbonden met de elektriciteitskast en aan de andere kant met de zonnepanelen en thuisbatterij. Zo kan de omvormer elektriciteit beschikbaar stellen aan de woning. Andersom kan de omvormer ook stroom uit de elektriciteitskast halen en opslaan op de thuisaccu.

Vergelijk offertes

1

Vul je gegevens in als
postcode en energieverbruik

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon 2

Wij checken en matchen je met de beste installateurs

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon 3

Kom in contact en ontvang vrijblijvende offertes

4

Akkoord met offerte,
alles in één keer geregeld

Offertes ontvangen en vergelijken

Daarom gebruikt u zonnepanelen met thuisaccu

Een thuisaccu biedt verschillende voordelen. Zo is het financieel aantrekkelijk, duurzaam en ben je beter beschermd tegen stroomuitval én minder afhankelijk van de wisselende energieprijzen.

Wil jij niet langer afhankelijk zijn van het energienet? Er zijn tegenwoordig verschillende thuisaccu´s te koop waardoor de opgewekte stroom van je zonnepanelen niet langer in het net verdwijnt, maar wordt opgeslagen. Over het algemeen gebruiken we het meeste stroom in de ochtend en avond. Dit zijn echter wel de momenten waarop de zonnepanelen de minste stroom opwekken. Door de stroom die overdag opgewekt wordt op te slaan, zul je niet langer beroep hoeven te doen op het energienet.

Niet volledig onafhankelijk

Door ons klimaat is het niet mogelijk om volledig onafhankelijk te worden. Van november tot en met februari is er namelijk te weinig zonlicht om volledig zelfvoorzienend te zijn. Met behulp van een thuisaccu zul je echter wel een onafhankelijkheid van ongeveer 70% kunnen behalen.

Duurzaam

Dankzij een thuisaccu ben je minder afhankelijk van de conventionele energiebronnen. Doordat je zelf groene energie opwekt en opslaat, zul je minder gebruik maken van fossiele brandstoffen. Zo draag je bij aan een groene energiebalans.

Back-up

Het kan zomaar gebeuren: een stroompanne waardoor je ineens geen stroom meer hebt. Soms betekend dit dat je geen warm water, verwarming of werkende koelkast hebt. Hoewel een stroompanne vaak snel opgelost wordt, is het wel vervelend. Een thuisaccu brengt in dit geval zekerheid. Je kan de thuisaccu namelijk inzetten als back-up energiebron tijdens onvoorziene omstandigheden. Je hebt hierdoor altijd toegang tot je eigen stroomvoorziening.

Flexibiliteit

Het is mogelijk om een thuisaccu te combineren met een slimme meter. Je kunt hierdoor in real-time je energieverbruik en opwekking monitoren en een gepersonaliseerde energiestrategie implementeren. Zo kun je de door jou opgewekte energie nog slimmer gebruiken en je energiefactuur zo laag mogelijk houden.

Alles wat je wilt weten over de aanschaf van een thuisaccu

Groene energie opwekken, geld besparen en zelfvoorzienend zijn: het zijn allemaal redenen om een thuisaccu voor je zonnepanelen aan te schaffen. Ben je benieuwd waar je op moet letten als je een thuisaccu wilt kopen? Hier lees je meer over de capaciteit, de prijs en het installeren van een thuisaccu. Ontdek welke accu het beste bij jou past en of jouw woning geschikt is.

Hoe kun je de accu capaciteit berekenen?

Met behulp van de volgende formule kun je berekenen welke accu capaciteit je nodig hebt voor jouw zonnepaneleninstallatie. Zo vermenigvuldig je elke individuele kWp van je installatie met 1 tot 1,5 kWh.

Rekenvoorbeeld: de zonnepanelen produceren 7 kWp aan energie. Je hebt dan een thuisaccu nodig met een capaciteit van 7 kWp x 1 tot 1.5 kWh = 7 tot 10,5 kWh. In dit geval is een accu van 10 kWh het meest geschikt.

Goed om te weten

Bovenstaande formule is slechts een inschatting van de capaciteit. Een ervaren installateur kan de juiste grootte precies berekenen.

Lithium ion thuisbatterij kopen
Thuisbatterij aan muur

Prijs thuisaccu voor zonnepanelen

Een thuisaccu voor zonnepanelen is – dankzij alle voordelen – een belangrijke investering. De prijs van een thuisaccu is afhankelijk van de opslagcapaciteit. Thuisaccu´s van 5 kWh kosten gemiddeld tussen de 2.000 en 3.000 euro.
Voor een accu van 6 kWh betaal je al gauw tussen de 4.000 en 5.000 euro. Een accu met 8 kWh opslag kost tussen de 6.000 en 7.000 euro en voor een extra grote accu betaal je rond de 8.000 euro.

Let op de levensduur van de thuisaccu
Let niet alleen op de inhoud, maar ook op de levensduur van de accu. De duurzaamheid wordt uitgedrukt in het aantal jaren en het aantal keer dat je een accu kunt opladen (cycli). Met verloop van de tijd neemt de opslagcapaciteit van de accu af.

Installeren van een thuisaccu

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je een thuisaccu gaat installeren. Zo heb je voldoende ruimte nodig en moet je op zoek gaan naar een droge plek met stabiele temperatuur. Vanuit deze plek moet er een kabeltraject aangelegd kunnen worden naar de meterkast. In de meterkast heb je voldoende ruimte nodig voor de benodigde groepen van de thuisaccu.

Naast de accu zelf, heb je een bidrectionele omvormer nodig om de thuisaccu te kunnen installeren. Soms is dit type omvormer al in de accu verwerkt. Indien dit niet het geval is, heb je er eentje nodig om het verkeer van stroom tussen de zonnepanelen en het elektriciteitsnet te regelen. Houd er rekening mee dat het merk van de omvormer compatibel moet zijn met het merk van de thuisaccu. Je koppelt een omvormer aan de meterkast. De kabels zorgen voor wisselstroom en communicatie met de kWh-meter in de meterkast. Hiermee houd je in de gaten hoeveel stroom wordt opgeslagen en hoeveel je gebruikt.

Hoewel je een thuisaccu zelf kunt aanleggen, installeren en instellen heb je hier wel voldoende kennis op het gebied van elektrotechniek voor nodig. Mocht er nieuwe bedrading gelegd moeten worden, dan is het verplicht om dit te laten uitvoeren door een erkende installateur of elektricien.

Thuisbattery storage energy

Zonnepanelen: minder salderen, toch aantrekkelijk met thuisaccu

Op dit moment geldt de salderingsregeling. Dit houdt in dat je een overschot aan opgewekte energie mag terugleveren aan het energienet en hier een vergoeding voor ontvangt. Vanaf 2025 zal de salderingsregeling echter worden afgebouwd. Zo zal je vanaf 2025 nog maar 64% mogen salderen. Na 2026 zal dit percentage jaarlijks met 9% dalen. Vanaf 2031 vervalt de salderingsregeling volledig.

Hoewel de voordelen van zonnepanelen merkbaar blijven, zul je met zonnepanelen aanzienlijk minder besparen zodra de salderingsregeling vervalt. Een interessant alternatief is de thuisaccu. Hier sla je het overschot aan energie op die je vervolgens ´s avonds kunt gebruiken. Je hoeft hierdoor geen stroom meer te kopen bij de energieleverancier.

De beste tarieven met een slimme thuisaccu

Mocht je gedurende een bepaalde periode weinig energie gebruiken, maar wel energie opwekken met je zonnepanelen dan kan de thuisaccu vol raken. Je kunt dit overschot aan stroom alsnog terugleveren aan het energienet. Hier ontvang je het op dat moment geldende tarief voor. Een slimme thuisaccu kan er zelfs voor zorgen dat je op het meest gunstige moment stroom teruggeeft, waardoor je de beste tarieven krijgt.

Een thuisaccu voor zonnepanelen moet worden aangemeld via Energieleveren.nl. Zo houden netbeheerders hun energienet betrouwbaar en kunnen de monteurs op de juiste manier hun werk uitvoeren. 

Best verkochte thuisaccu´s voor zonnepanelen

Wil je een thuisaccu voor zonnepanelen aanschaffen? Wij hebben de meest populaire thuisaccu´s op een rijtje gezet. Let bij de aanschaf van een thuisaccu altijd op of het systeem modulair is. Hierdoor kun je het systeem in de toekomst uitbreiden naar een grotere capaciteit. Let daarnaast op het gewicht, de garantie en de veiligheid van het systeem.

Kennisbank thuisaccu