Logo thuisbatterijenspecialist wit

Thuisaccu: verhoog eigenverbruik zonne-energie

De zonne-energie die je overdag opwekt maar niet direct verbruikt, kun je opslaan in een thuisaccu en op een later moment gebruiken. Zo haal je minder energie van het net en bespaar je op je energierekening. 

Bespaar slim met een thuisaccu

Check je beste deal

Binnen 60 seconden aangevraagd

Voordelen thuisaccu

Haal maximaal rendement uit je zonnepanelen
Ook onafhankelijk als de zon niet schijnt
Slim gebruik maken
van je energie
Volledig beschermd tegen stroomuitval

Thuisaccu kopen

Het gebruik van een thuisaccu

Met een thuisaccu, ook wel thuisbatterij, maak je slim gebruik van je zonne-energie. Je zonnepanelen wekken vaak meer stroom op dan nog is. Zonde, want alle stroom wat op moment van opwekken niet wordt verbruikt, wordt direct teruggeleverd aan het net. In een thuisaccu sla je dit overschot aan energie op en gebruik je het op een later moment.

Thuisaccu offertes vergelijken

Overweeg je om een thuisaccu te laten installeren en ben je benieuwd naar de kosten hiervan? Vraag bij ons gratis offertes aan en wij zoeken geschikte installateurs bij jou in de buurt. Zij sturen je vrijblijvende offertes toe, die je vervolgens kunt vergelijken en de meest geschikte voor jouw situatie selecteren.

Wat is een thuisaccu?

Maak slim gebruik van je zonne-energie

Je zonnepanelen wekken overdag energie op, maar veel mensen zijn dan niet thuis. Zonde van je zonne-energie, want alles wat op dat moment niet wordt verbruikt, wordt direct teruggeleverd aan het net. Wanneer je ‘s avonds stroom nodig hebt als je thuiskomt, moet je dit weer kopen bij de energieleverancier. In een thuisaccu sla je dit overschot aan energie op en gebruik je het wanneer je het nodig hebt. Slim, duurzaam en besparend op je energierekening!

Oplossing bij afbouw salderingsregeling

Voor het terugleveren van stroom aan het net, ontvang je een jaarlijkse vergoeding. Dit wordt salderen genoemd. Echter wordt de salderingsregeling vanaf 2025 geleidelijk afgebouwd en krijg je steeds minder terug voor de door jou opgewekte zonne-energie. Vanaf 2031 kan er zelfs helemaal niet meer gesaldeerd worden! Wees dit voor, installeer een thuisaccu en bespaar.

Thuisbatterij aan muur
Hoe werkt een thuisbatterij

Werking thuisaccu

Hoe sla je energie op in de thuisaccu?

Je zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Een omvormer zet dit om van gelijkstroom naar bruikbare wisselstroom, zodat je de opgewekte stroom kunt gebruiken voor apparaten in huis die energie vragen. Als je meer stroom opwekt dan er nodig is, wordt dit vervolgens naar de thuisaccu gestuurd in plaats van naar het net. De accu slaat dit op voor een later moment, wanneer je deze stroom nodig hebt. Op moment dat je zonnepanelen geen stroom opwekken maar je wel elektriciteit nodig hebt, zoals in de avond, haalt de omvormer eerst de stroom uit je thuisaccu.

In veel gevallen zit zo’n omvormer al ingebouwd in de thuisaccu, maar soms is er een aparte batterij-omvormer benodigd om bovenstaand proces uit te voeren. Worden er nieuwe zonnepanelen aangelegd? Denk dan aan een hybride omvormer. Met dit type omvormer hoef je de opgewekte stroom van de zonnepanelen maar één keer om te zetten.

Hoe werkt offertes aanvragen?

1

Vul je gegevens in als
postcode en energieverbruik

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon 2

Wij checken en matchen je met de beste installateurs

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon 3

Kom in contact en ontvang vrijblijvende offertes

4

Akkoord met offerte,
alles in één keer geregeld

Offertes ontvangen en vergelijken

Waarom thuisaccu met zonnepanelen gebruiken?

Zonder een thuisaccu met zonnepanelen gebruik je gemiddeld maar 30% van je eigen zonne-energie. De rest lever je aan het net. Dit heeft te maken met dat je zonnepanelen overdag stroom opwekken, maar je op dat moment weinig stroom verbruikt met de apparaten in huis. De piek van het verbruik ligt juist in de avond, op moment dat je zonnepanelen geen zonne-energie meer opwekken omdat het donker is. Zonde om dan zoveel terug te leveren aan het net en ‘s avonds energie te moeten kopen van de energieleverancier, toch? In de wetenschap dat energieleveranciers ook nog eens stroom uit het buitenland kopen of dit opwekken met behulp van fossiele brandstoffen, maakt dit het niet duurzaam. Een oplossing is een thuisaccu kopen. Hiermee verhoog je je eigenverbruik van zonne-energie van 30% naar 75%! 

Salderingsregeling: nu thuisaccu kopen?

Het kabinet heeft het plan opgezet om vanaf 2025 de salderingsregeling af te bouwen, waar de Tweede Kamer mee akkoord is gegaan. Dit houdt in dat je met jouw zonnepanelen-installatie minder terug gaat krijgen bij het terugleveren van stroom aan het net. Vanaf 2025 kun je nog maar een deel van de teruggeleverde stroom verrekenen met de hoeveel gebruikte stroom, 64% om precies te zijn. Tussen 2026 en 2031 daalt dit percentage jaarlijks met 9%, waarna er vanaf 2031 helemaal niet meer gesaldeerd kan worden. Wel is het daarna nog mogelijk om een terugleververgoeding te ontvangen, waarbij de energieleverancier bepaalt hoe hoog dit bedrag wordt.

Tijd voor een thuisaccu! Hier sla je het overschot aan zonne-energie in op, in plaats van dat je dit teruglevert aan het net. Zo hoef je op moment dat je stroom nodig hebt maar de zonnepanelen geen stroom opwekken, zoals in de avond, geen energie te kopen bij de energieleverancier maar haal je dit zelf uit je eigen thuisaccu. Deze zonnepanelen-thuisbatterij slaat het overschot aan zonne-energie van eerder die dag op, zodat je dit op een later moment kunt gebruiken. Hiermee bespaar je flink op je energierekening, gemiddeld kan dit oplopen tot een besparing van €1.900,- per jaar met een slimme thuisaccu. 

Soorten thuisaccu's

Naast een omvormer heb je uiteraard ook de thuisaccu zelf nodig. Hier zijn verschillende soorten in: de lithium-ion-, zoutwater- en loodzuur accu. Eerstgenoemde, de lithium-ijzerfosfaat (LFP) thuisaccu’s zijn bij uitstek het meest populair. Deze zijn namelijk heel veilig, vragen vrijwel geen onderhoud en zijn zeer duurzaam. 

Lithium-ion thuisaccu

Ongeveer 80% van de thuisaccu’s zijn lithium-ion batterijen. Dit type batterij zit ook in laptops, smartphones en nog veel meer. In de meeste gevallen is een Lithium-ion-thuisaccu een combinatie van nikkel, kobalt en mangaan. Grote merken zoals LG Chem Resu, Tesla, Huawei en SolarEdge maken gebruik van deze thuisaccu’s. 

Lithium-ion accu’s staan bekend om hun compacte en lichte design, lange levensduur en grote opslagcapaciteit. Gemiddeld gaat dit type thuisaccu meer dan 20 jaar mee en halen veel batterijen een capaciteit van 15 kWh of meer. Ze zijn hierdoor wel duurder in aanschaf, maar de voordelen v.w.b. levensduur en capaciteit dan ook groter. 

Lithium ion thuisbatterij kopen
Thuisbatterijen hangen in garage

Zoutwater thuisaccu

Een zoutwater thuisaccu is de meest milieuvriendelijke batterij en maakt alleen maar gebruik van natuurlijke materialen. De accu is onderhoudsvrij en tot op 100% diepte te ontladen. Gemiddeld gaat dit type thuisbatterij 15 jaar mee.

In de zoutwater thuisaccu zitten kunststof kratten die grotendeels gevuld zijn met zout- en zoet water. Door beide met elkaar in contact te brengen, ontstaat er elektriciteit. Daarnaast zit er ook mangaanoxide en koolstof-titaniumfosfaat in. Een zoutwater thuisaccu is dus niet giftig en bevat geen zware metalen. Op die manier is het relatief goedkooop in aanschaf en eenvoudig te recyclen. 

Loodzuur thuisaccu

Een loodzuur thuisaccu is nog maar weinig terug te vinden. Dit heeft met name te maken met zijn grote, zware design en omdat diep ontladen geen optie is. Een voordeel is dat de loodzuur thuisaccu goedkoop in aanschaf is, maar wat is dat waard t.o.v. alle nadelen hierbij? 

Loodzuur thuisaccu wordt ook gebruikt als startaccu in auto’s en gaat al meer dan een eeuw mee. Het is dan ook een betrouwbare manier om de zonne-energie in op te slaan, maar niet duurzaam en het neemt veel ruimte in beslag.

Thuisbattery storage energy

Prijs thuisaccu in 2024

De prijs van een thuisaccu verschilt per soort, merk en vermogen. In de meeste gevallen gaat het om een lithium-ion thuisaccu. Dit type batterij van 6 kWh kost gemiddeld €4.000 – €5.000,-, exclusief installatiekosten. De verwachting is wel dat deze prijzen de komende jaren gaan dalen.

Capaciteit van de thuisaccu Gemiddelde thuisaccu prijs
Thuisbatterij van 3 kWh
€ 3.000,-
Thuisbatterij van 6 kWh (meest gekozen)
€ 4.000,- tot € 5.000,-
Thuisbatterij van 14 kWh
€ 10.000,-

Thuisaccu kopen

Bij een thuisaccu kopen is het slim om op een paar belangrijke punten te letten. Is de accu bijvoorbeeld modulair? Dit houdt in dat je deze in de toekomst gemakkelijk kunt uitbreiden tot een grotere capaciteit. Hoeveel kg weegt de thuisaccu? Kleinere batterijen zijn vanzelfsprekend gemakkelijker te verplaatsen. Daarnaast zijn er ook ‘slimme thuisaccu’s’, die op basis van weersomstandigheden en dynamische energietarieven bepaalt of er energie moet worden opgeslagen in de thuisaccu.

Thuisaccu subsidies 2024

Op moment zijn er in 2024 helaas nog geen thuisaccu subsidies beschikbaar. De verwachting is echter wel dat dit in de toekomst gaat komen. Een aantal huidige regeringspartijen hebben al gepleit voor een subsidie voor de thuisaccu. Op die manier moeten meer mensen hun overschot aan zonne-energie kunnen gaan opslaan en deze accu’s betaalbaarder maken. Ook brancheclubs voelen wel wat voor een subsidie hiervoor. Dit moet namelijk huidige verstoppingen op het stroomnet gaan helpen voorkomen. 

Veelgestelde vragen over thuisaccu's

Je zonnepanelen wekken overdag meer energie op dan dat er verbruikt wordt op dat moment. Dit overschot lever je terug aan het net, waar je een vergoeding voor krijgt (salderen). De salderingsregeling wordt echter afgebouwd, waardoor je een steeds lagere vergoeding terugkrijgt en je alsnog in de avond stroom moet inkopen bij het net tijdens piekuren. Een oplossing is de thuisaccu. In deze accu sla je het overschot aan stroom op en gebruik je dit later op een gewenst moment.

De prijs van een thuisaccu is afhankelijk van de capaciteit en verschilt per merk. Uitgaande van een gemiddelde thuisaccu van 6 kWh, kost dit op moment +/- €4.000,- tot €5.000,-.

Kennisbank thuisaccu