Thuisbatterij installeren: zelf of laten doen?

Het installeren van een thuisbatterij is een uitdagende klus en vereist flink wat technische kennis. Het is mede daarom af te raden om zelf een thuisaccu te installeren en dit wel te laten doen door een erkend installateur.

Thuisbatterij laten installeren?

Check je beste deal

Binnen 60 seconden aangevraagd

Thuisbatterij installeren

Mag je zelf een thuisbatterij installeren?

Het is toegestaan om zelf een thuisbatterij te installeren. Het vergt echter zodanig veel technische kennis van elektrotechniek, dat het in de meeste gevallen raadzaam is om de thuisaccu te laten installeren door een installatiebedrijf. Vaak moet er ook nieuwe bedrading aangelegd worden. Dit is gevaarlijk en mag je niet zelf doen. In dat geval moet er dus altijd gekozen worden voor een installateur.

Richtlijnen

In Nederland hebben we de NEN1010. Dit is een reeks van veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties, zoals een thuisbatterij. Hierin staan richtlijnen op gebied van selectiviteit, kabeldiktes, veiligheid en aarding. Bij ons vind je erkende installateurs die hiervan op de hoogte zijn, door offertes aan te vragen.

Thuisbatterij met zonnepanelen
Thuisbatterij installeren

Hoe een thuisaccu zelf installeren?

Allereerst begin je met het bepalen van de locatie van waar de thuisaccu moet komen te hangen. Het is raadzaam om een ruimte of oppervlakte van 1 m2 hiervoor vrij te houden, zodat er voldoende ruimte is voor de batterij. 

Allereerst haal je de stroom eraf, om gevaar te beperken. De thuisbatterij sluit je nu aan op een omvormer. Vervolgens installeer je een omschakerelais die schakelt tussen stroom van de accu en stroom van het net. Wanneer er hier nieuwe bedrading voor moet worden aangelegd, besteed je dit uit aan een erkend installateur.

Zodra alles is aangesloten, moet de thuisbatterij nog ingesteld worden. Denk hierbij aan het instellen van tijden van wanneer de accu geladen en ontladen moet worden.

Thuisaccu laten installeren

Kosten thuisbatterij laten installeren

De kosten van een thuisbatterij laten installeren verschillen flink per thuisaccu en installateur. Maar gemiddeld betaal je tussen de €500,- en de €1.000,- voor het installeren van een batterij. De werkzaamheden die hierbinnen worden uitgevoerd, betreffen dimensionering, installatie en het slim afstellen / instellen van de thuisaccu.

Thuisbatterij offertes gratis vergelijken

Wil jij zeker zijn van de beste installatie van een thuisbatterij bij jou thuis en slim gebruik maken van je zonne-energie? Vraag bij ons advies aan bij erkende installateurs bij jou in de buurt. 

Voordelen thuisaccu

Haal maximaal rendement uit je zonnepanelen
Ook onafhankelijk als de zon niet schijnt
Slim gebruik maken
van je energie
Volledig beschermd tegen stroomuitval

Vraag gratis offertes aan en vergelijk

Tips thuisbatterij installeren

Voor het installeren van een thuisbatterij heb je een omvormer, BMS (Batterij Management Systeem) en de thuisaccu nodig. In veel gevallen zitten de eerste twee systemen al in de thuisbatterij verwerkt, dan hoef je deze alleen nog maar te installeren. De omvormer wordt gekoppeld aan het BMS en met DC kabels (plus en min) aan de batterijmodules. Daarna trek je twee kabels naar je meterkast: een AC kabel (3 aderig bij 1 fase, 5 aderig bij 3 fase) en een CAT internetkabel. Daarna leg je in de meterkast een extra groep aan middels een aardlek automaat. De keuze van de aardlek automaat wordt gebaseerd op je type aansluiting (1 of 3 fase) en de power van de omvormer. 

Betreft het een 1-fase aansluiting? Dan gaat de elektriciteit door twee dagen (fasedraad en nuldraad). Bij een 3-fase aansluiting gaat het door drie draden, namelijk drie fasedraden en een nuldraad. 

Kennisbank thuisbatterij