Logo thuisbatterijenspecialist wit

Thuisbatterij zonnepanelen: verhoog je eigenverbruik

Met een thuisbatterij voor zonnepanelen verhoog je het eigenverbruik van je zonne-energie. Sla het overschot aan stroom op in de batterij en gebruik het op een later moment. Zo bespaar je geld en maakt het je onafhankelijk.

Bespaar met thuisbatterij voor zonnepanelen

Check je beste deal

Binnen 60 seconden aangevraagd

Voordelen thuisbatterij

Haal maximaal rendement uit je zonnepanelen
Ook onafhankelijk als de zon niet schijnt
Slim gebruik maken
van je energie
Volledig beschermd tegen stroomuitval

Thuisbatterij zonnepanelen: Powerbank voor thuis

Meer controle over je energie

Je zonnepanelen wekken overdag een grote hoeveelheid zonne-energie op, terwijl je apparaten dit op dat moment niet nodig hebben. In een thuisbatterij sla je de te veel opgewekte stroom van de zonnepanelen op en gebruik je dit op een later moment. Zo hoef je ‘s avonds, wanneer je de meeste stroom verbruikt, geen energie in te kopen bij het net.

Thuisbatterij zonnepanelen offertes vergelijken

Wil jij meer controle over je zonne-energie krijgen en je eigenverbruik verhogen? Een thuisbatterij kopen voor zonnepanelen biedt de oplossing! Bespaar op je energierekening, word onafhankelijk van het net en verduurzaam. Vergelijk hier gratis offertes van lokale installateurs!

Wat is een thuisbatterij?

Waarom een thuisbatterij?

Overdag hebben je zonnepanelen een grote hoeveelheid zonne-energie opgewekt. Fijn! Je zet ‘s avonds thuis de verlichting, televisie en waterkoker aan. Maar de zon is onder… Dat houdt in dat je nu voor al die apparaten weer stroom inkoopt bij de energieleverancier en geen gebruik meer maakt van je opgewekte zonne-energie. Zonde, toch? Een thuisbatterij opslag voor zonnepanelen biedt uitkomst!

Thuisbatterij als powerbank voor thuis

Op moment dat je zonnepanelen meer energie opwekken dan er nodig is, wordt er teruggeleverd aan het net en ontvang je hier een vergoeding voor. Ook wel salderen genoemd. Echter ontvang je vanaf 2025 hier steeds minder vergoeding voor terug. Een thuisbatterij zonnepanelen is de oplossing! De omvormer slaat het overschot aan energie automatisch op in een thuisaccu. De opgeslagen energie gebruik je automatisch op een later moment, zoals in de avond. 

Thuisbatterij met zonnepanelen
Hoe werkt een thuisbatterij

Hoe werkt een thuisbatterij voor zonnepanelen?

De zonnepanelen wekken elektriciteit op wanneer er zonlicht op valt. Dit type elektriciteit wordt gelijkstroom genoemd. Een omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om naar bruikbare wisselstroom. Op moment dat een of meerdere apparaten in je huis elektriciteit nodig hebben, stuurt de omvormer hier stroom naartoe. Het overschot aan opgewekte stroom stuurt de omvormer naar de thuisbatterij toe. In de thuisaccu voor zonnepanelen wordt de stroom opgeslagen voor later. 

Zodra je elektriciteit nodig hebt en de zonnepanelen wekken geen stroom op, zoals in de avond, haalt de omvormer als eerste de benodigde stroom uit de thuisbatterij. Zo maak je gebruik van de groene stroom die eerder die dag is opgewekt.

Vergelijk offertes

1

Vul je gegevens in als
postcode en energieverbruik

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon 2

Wij checken en matchen je met de beste installateurs

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon 3

Kom in contact en ontvang vrijblijvende offertes

4

Akkoord met offerte,
alles in één keer geregeld

Offertes ontvangen en vergelijken

Thuisbatterij opslag zonnepanelen

Het is je als eigenaar van een zonnepanelen-installatie thuis vast en zeker niet ontgaan: vanaf 2025 wilt het kabinet de salderingsregeling gaan afbouwen. Als je zelf meer stroom opwekt met je zonnepanelen dan wat je nodig hebt, heb je een overschot. Dit overschot mag je terugleveren aan het elektriciteitsnet. Op je energierekening staat precies hoeveel stroom je hebt teruggeleverd en wat je hebt verbruikt. Op die manier wordt dit met elkaar verrekend en ontvang je een terugleververgoeding, ook wel salderen genoemd. Maar nu de salderingsregeling wordt afgebouwd, houdt dit in dat je steeds minder van je opgewekte, teruggeleverde stroom aan het net mag salderen. De afbouw gaat van start vanaf 2025, waarbij je nog maar 64% mag salderen. Na 2026 daalt dit percentage jaarlijks met 9%, waarna het vanaf 2031 überhaupt niet meer mogelijk is om te salderen.

Je zonnepanelen blijven ook tijdens- en na de afbouw van de salderingsregeling nog steeds interessant. Echter zie je er minder van terug in de portemonnee. Tenzij je ervoor kiest om een thuisbatterij opslag voor de zonnepanelen te kopen. Hierin sla je het overschot aan energie overdag op, waarna je het ‘s avonds – in de piekuren wanneer je gemiddeld meer stroom verbruikt – er automatisch uit haalt en je geen duurdere stroom hoeft in te kopen bij de energieleverancier.

Gebruik je gedurende een bepaalde periode weinig energie maar blijven je zonnepanelen energie opwekken? Dan kan het gebeuren dat je thuisbatterij vol raakt. Wanneer dit het geval is, wordt het overschot van stroom alsnog teruggeleverd aan het net. Zij geven hier dan een tarief voor, wat op dat moment geldt. Een slimme thuisbatterij zorgt er zelfs voor dat de terug te leveren stroom op het meest gunstige moment wordt teruggeleverd, waardoor je meer winst maakt.

Als je een thuisbatterij voor zonnepanelen kopen, ben je verlicht om deze aan te melden via Energieleveren.nl. Netbeheerders vragen hiernaar zodat ze het energienet betrouwbaar kunnen houden en hun monteurs bij jou op locatie op de juiste manier hun werk kunnen doen.

Waarom thuisbatterij opslag voor zonnepanelen?

Een thuisbatterij opslag voor zonnepanelen biedt diverse voordelen. Zo is het goed voor je portemonnee, ben je minder afhankelijk van wisselende energieprijzen van het elektriciteitsnet, ben je duurzaam bezig en beschermd tegen stroomuitval.

Bespaar op je energierekening

Minder stroom inkopen

Door eigen zonne-energie uit de thuisbatterij te halen op moment dat de zonnepanelen geen energie opwekken, zoals tijdens de piekuren in de avond, hoef je geen stroom in te kopen bij je energieleverancier en bespaar je eenvoudig op je energierekening. Je eigen verbruik kun je meer dan verdubbelen, van op moment gemiddeld 30% naar wel 75%!

Oplossing bij afbouw salderingsregeling

Vanaf 2025 begint de afbouw van de salderingsregeling. Dit houdt in dat je steeds minder teruggeleverde energie mag wegstrepen ten opzichte van je stroomverbruik en hierdoor dus een lagere vergoeding ontvangt. Vanaf 2025 mag je nog maar 64% salderen, daarna daalt dit vanaf 2026 jaarlijks met 9% waarna het vanaf 2031 helemaal niet meer mogelijk is om te salderen. Vanaf het moment dat de afbouw van de salderingsregeling van start gaat, wordt een thuisbatterij zonnepanelen kopen dan ook interessant. In de batterij sla je het overschot aan stroom op en gebruik je dit op een later moment. 

Thuisbatterij zonnepanelen
Thuisbatterij aan muur

Onafhankelijk van het net

Wisselende energieprijzen

De energieprijzen schieten soms door het dak en de rode lijn blijft maar stijgen. We gaan steeds meer betalen voor energie. Door gebruik te maken van een thuisbatterij, beperk je dit echter en maak je slim en meer gebruik van je eigen zonne-energie. Door het overschot aan stroom van overdag op te slaan in een thuisbatterij, hoef je in de piekuren in de avond – wanneer je meer elektriciteit verbruikt – geen stroom in te kopen bij je energieleverancier voor een hoge prijs. Met een thuisbatterij voor zonnepanelen kopen, maak je slim gebruik van je eigen zonne-energie en lever je niet gemiddeld 70% terug aan het net maar gebruik je juist meer dan 70% van je eigen groene stroom.

Back-up bij stroomuitval

Door de stijgende hoeveelheid zonnepanelen, is de kans groter dat het elektriciteitsnet overbelast raakt en er hierdoor sneller een stroomstoring komt. Met een thuisbatterij voorzie jij jouw huis in dat geval van stroom!

Duurzaam

Verlaag het inkopen van niet-duurzame stroom

Overdag wekken de zonnepanelen veel energie op door het zonlicht, maar zijn we vaak niet thuis waardoor het energieverbruik lager ligt. In de avond daarentegen zijn de piekuren en wordt er gemiddeld meer stroom verbruikt. Denk aan verlichting, tv, elektrisch koken etc. Maar uitgerekend op die momenten, moet je zonder thuisbatterij energie inkopen bij je energieleverancier. Deze kopen op hun beurt stroom in uit het buitenland of produceren dit zelf met het gebruik van fossiele brandstoffen. Allemaal niet duurzaam te noemen…

Eigenverbruik groene stroom verhogen

Met een thuisbatterij los je dit op en maak je op ieder gewenst moment gebruik van je eigen groene stroom die je zonnepanelen overdag hebben opgewekt. Hierdoor hoef je nauwelijks meer stroom in te kopen bij het net!

Thuisbatterij voor zonnepanelen kopen

Thuisbatterij zonnepanelen prijs 2024

Een thuisbatterij voor zonnepanelen kopen is een investering. Je bespaart er geld mee op je energierekening, bent duurzaam bezig en minder afhankelijk van het net, maar een thuisbatterij van gemiddeld 6 kWh kost op moment gemiddeld €4.000,- tot €5.000,-. Deze prijzen van thuisbatterijen gaan naar verwachting de komende jaren stijgen. De continu innoverende markt krijgt met steeds meer merken van thuisbatterijen te maken. Daarnaast kun je vanaf 2025 jaarlijks steeds minder salderen, wat een thuisbatterij lucratiever maakt.

Capaciteit van de thuisbatterij Gemiddelde thuisbatterij prijs
Thuisbatterij van 3 kWh
€ 3.000,-
Thuisbatterij van 6 kWh (meest gekozen)
€ 4.000,- tot € 5.000,-
Thuisbatterij van 14 kWh
€ 10.000,-

Thuisbatterij zonnepanelen kopen

Wil je een thuisbatterij zonnepanelen kopen? Wij hebben de meest populaire batterijen op een rij gezet! Let bij de aanschaf van een thuisaccu op of het systeem modulair is, waardoor het in de toekomst eenvoudig uit te breiden is naar een grotere capaciteit, hoe zwaar de thuisbatterij is in gewicht, of er garantie op zit en hoe het staat met de veiligheid van het accusysteem.

Thuisbatterij met zonnepanelen installeren

Bij het installeren van een thuisbatterij heb je niet alleen de batterij zelf nodig, maar ook een bidirectionele omvormer. In sommige gevallen zit dit type omvormer al in de thuisaccu verwerkt, maar indien dit niet zo is heb je het wel nodig om tweerichtingsverkeer van stroom tussen de thuisbatterij, je zonnepanelen en het elektriciteitsnet te regelen. Het merk van de omvormer dient wel compatibel te zijn met het merk van de thuisbatterij. De omvormer wordt gekoppeld aan je meterkast. De kabels tussen beide verzorgen de wisselstroom en de communicatiekabels richting een kWh-meter in de meterkast. Met deze meter kun jij een in de gaten houden hoeveel energie er in de thuisbatterij van de zonnepanelen wordt opgeslagen en hoeveel ervan verbruikt wordt. 

Het aanleggen, installeren en instellen van dit alles mag je zelf doen, maar vraagt wel een uitgebreide kennis op gebied van elektrotechniek. Wanneer er nieuwe bedrading moet worden aangelegd, is het echter verplicht om dit te laten doen door een erkend elektricien / installateur. 

Veelgestelde vragen over thuisbatterijen voor zonnepanelen

Je zonnepanelen wekken overdag meer energie op dan dat er verbruikt wordt. Dit overschot lever je terug aan het net, waar je een vergoeding voor krijgt (salderen). Deze salderingsregeling wordt echter afgebouwd, waardoor je een steeds lagere vergoeding terugkrijgt en je alsnog in de avond stroom moet inkopen bij het net. Een oplossing is de thuisbatterij opslag voor zonnepanelen. Hier sla je dit overschot aan zonne-energie in op en gebruik je het op een later gewenst moment. 

Een gemiddelde thuisbatterij voor zonnepanelen kost ongeveer €4.000,- tot €5.000,-. De verwachting is dat deze kosten de komende jaren gaan dalen.

Kennisbank thuisbatterij