Logo thuisbatterijenspecialist wit

Bespaar slim met een thuisbatterij

Benieuwd hoeveel jij kunt besparen met een thuisbatterij? Vraag dan bij ons diverse offertes aan van meerdere gecertificeerde installateurs en ontvang advies op maat.

Ook verdienen met een thuisbatterij?

Check je beste deal

Binnen 60 seconden aangevraagd

Voordelen thuisbatterij

Haal maximaal rendement uit je zonnepanelen
Ook onafhankelijk als de zon niet schijnt
Slim gebruik maken
van je energie
Volledig beschermd tegen stroomuitval

Slimme thuisbatterij kopen

Haal maximaal profijt uit je zonnepanelen

Haal maximaal rendement uit je zonnepanelen en zorg dat je minder afhankelijk bent van het energienet.  Sla je eigen overtollige energie op in een thuisbatterij, zodat je het op een later moment weer kan gebruiken in plaats van dat je het terug stuurt naar het net.

Thuisbatterij offertes vergelijken

Benieuwd hoeveel jij kunt besparen met een thuisbatterij en zonnepanelen? Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Vraag via onderstaand formulier vrijblijvend advies en offertes van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

Wat is een thuisbatterij?

Maak optimaal gebruik van je energie

Als de zon schijnt wekken je zonnepanelen energie op. Deze energie wordt doorgestuurd naar de apparaten die je op dat moment gebruikt. Gemiddeld gebruik je slechts 30 tot 50% zelf van de opgewekte zonne-energie, terwijl de rest terugvloeit naar het energienet. Via de salderingsregeling krijg je hiervoor terug wat je zelf ook aan stroom betaalt. 

Als je energie nodig hebt terwijl de zon niet schijnt, dan haal je deze van het energienet tegen het relatief dure tarief van de energieleverancier, dat is toch jammer.

Met behulp van een thuisbatterij wordt de overtollige energie opgeslagen in een accu in plaats van dat het naar het energienet wordt gestuurd. Je kunt de energie hierdoor op een later moment gebruiken. Pas als de accu leeg is, maak je gebruik van de stroom van het net.

Thuisbatterij aan muur
Hoe werkt een thuisbatterij

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij slaat zonne-energie op die niet meteen wordt verbruikt. Hierdoor kun je groene stroom gebruiken op het moment dat jou het beste uitkomt, bijvoorbeeld in de avonduren. Zonnepanelen wekken namelijk enkel elektriciteit op als er zonlicht op schijnt. Met behulp van een hybride omvormer wordt de opgewekte gelijkstroom omgezet naar wisselstroom. De omvormer stuurt het volledige systeem aan.

De omvormer stuurt allereerst stroom naar de verlichting en huishoudelijke apparatuur in huis. De overtollige stroom wordt opgeslagen in de thuisaccu. Op het moment dat de zonnepanelen geen stroom opwekken, maar je wel elektriciteit nodig hebt haalt de omvormer stroom uit de thuisbatterij.

Vergelijk offertes

1

Vul je gegevens in als
postcode en energieverbruik

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon 2

Wij checken en matchen je met de beste installateurs

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon 3

Kom in contact en ontvang vrijblijvende offertes

4

Akkoord met offerte,
alles in één keer geregeld

Offertes ontvangen en vergelijken

Waarom zonnepanelen met thuisbatterij

Het duurzame alternatief voor de toekomst? Dat is een thuisbatterij. Het zorgt er voor dat je meer profijt haalt uit je zonnepanelen en minder afhankelijk bent van het energienet. Als over een aantal jaar de salderingsregeling komt te vervallen, zal het extra interessant zijn om zonne-energie nog efficiënter te gebruiken. Zonder thuisbatterij gebruik je gemiddeld slechts 30% van de opgewekt zonne-energie. Hoewel je dit resterende deel nu nog mag salderen, is het interessanter om deze in de toekomst zelf te gebruiken. Waarom we maar zo weinig van de opgewekte zonne-energie zelf gebruiken? Dit komt allereerst doordat de zonnepanelen de meeste zonne-energie overdag opwekken. Dit is echter niet altijd even praktisch, aangezien we overdag niet altijd thuis zijn en de meeste apparaten in de avonduren gebruiken.

Efficiënt gebruik van zone-energie: Met groene stroom op je dak bespaar je flink op je energierekening. Door gebruik te maken van een thuisbatterij, ben je echter nog efficiënter bezig. In plaats van in de avonduren beroep te doen op het energienet, gebruik je namelijk de door de thuisbatterij opgeslagen zonne-energie.

Zelfvoorzienend: Met een thuisbatterij ben je volledig zelfvoorzienend. Je bent niet afhankelijk van het energienet en bepaalt zelf op welk moment je de energie wilt gebruiken. Dit kan zelfs digitaal door je apparaten via een app te besturen.

Lagere energiekosten: Aangezien de salderingsregeling op losse schroeven staat, is het extra interessant om na te denken over een alternatief. Zo bespaar je nu én in de toekomst flink op energiekosten.

Noodvoorziening bij stroomuitval: In geval van een stroomstoring ben je met een thuisbatterij volledig zelfvoorziening. Met enkele aanpassingen in de meterkast hoef je niet bang te zijn dat je geen gebruik meer kunt maken van (onmisbare) apparaten zoals de wasmachine en koelkast als de stroom uitvalt. Houd er wel rekening mee dat deze optie momenteel nog niet is toegestaan in Nederland.

Goedkope netstroom opslaan: De thuisbatterij is zeer veelzijdig. Zo kun je niet alleen zonne-energie opslaan, maar ook gewone netstroom als je een dynamisch energiecontract hebt. Dit houdt in dat je energie opslaat op moment dat het aanbod zo groot is, dat er een vergoeding wordt geboden als je energie afneemt. Op deze manier haal je een financieel voordeel uit je dynamische energiecontract en verdien je in no-time de kosten van de thuisbatterij terug. Het is verplicht om je thuisbatterij aan te melden bij de netbeheerders op Energieleveren.nl.

Tips voor installeren thuisbatterij

De juiste capaciteit berekenen

Voordat een thuisbatterij wordt geïnstalleerd, is het natuurlijk belangrijk om te bepalen hoeveel capaciteit deze moet gaan hebben. Dit is afhankelijk van het huidige stroomverbruik van de woning en wat het vermogen is van de elektrische apparaten die daar worden gebruikt, waar energie voor nodig is uit de thuisbatterij. Ook is het belangrijk om vooruit te kijken. Wil je bijvoorbeeld in de toekomst overstappen op elektrische koken, komt er een laadpaal voor een elektrische auto enzovoort. Het is aan te raden om dit mee te nemen in de berekening van de capaciteit van de thuisbatterij, zodat er direct voor het juiste model wordt gekozen. Daarnaast moet er gekeken worden naar het totale vermogen van het zonnepanelensysteem op het dak. Wanneer de thuisbatterij een te kleine opslagcapaciteit heeft ten opzichte van de zonnepanelen, zit eerstgenoemde snel vol en wordt er alsnog veel stroom teruggeleverd aan het net. Veel factoren die dus afhankelijk zijn van de te kiezen capaciteit. Maar zodra je dit inzichtelijk hebt; hoe bepaal je dan de juiste capaciteit op basis van het vermogen van de PV-installatie? Hier is een handige vuistregel voor, namelijk 1 à 1,5 kWh per wattpiek. Voorbeeld: bij een vermogen van het zonnepanelensysteem van 4 kWp is een thuisbatterij-capaciteit van 4 à 6 kWh het advies. Daarbij is het goed om te weten dat er steeds meer thuisbatterijen op de markt komen met een modulair systeem, wat inhoudt dat de capaciteit in de toekomst eenvoudig kan worden uitgebreid door extra modules toe te voegen aan de bestaande batterij. 

Waar de thuisbatterij plaatsen?

Om voor een optimale levensduur van de thuisbatterij te zorgen, is het van belang dat deze op de juiste plek te installeren. In veel gevallen is een garage, technische ruimte of kelder geschikt. Een koele, droge ruimte is benodigd. Daarnaast moet het ook goed toegankelijk zijn, in geval van eventuele storingen en/of onderhoud. Ook de muur waar de thuisbatterij aan komt te hangen dient stevig genoeg te zijn. Houd rekening met een gemiddeld gewicht van +/- 100 kg van de thuisaccu. Ideaal is natuurlijk als deze op een plek komt te hangen wat in de buurt is van de stroomaansluiting. Dan hoeven er geen extra kabels aangelegd te worden. Over kabels gesproken: maak gebruik van de juiste bekabeling bij het installeren. In veel gevallen worden er kabels meegeleverd bij de thuisbatterij. Maar wanneer dit niet het geval is, is het belangrijk dat er niet wordt bespaard hierop. Maak gebruik van dikke kabels waardoor de spanning hiervan beter is en die niet leiden tot energieverlies. De unit kan ook buiten opgehangen worden, mits het een droge plek is met goede beschutting tegen zonlicht, regen en vrieskou.

Soorten thuisbatterijen

Je kunt verschillende soorten thuisbatterijen kopen. Het verschil zit hem in de samenstelling en opbouw. De meest populaire batterij is de lithium-ion. Deze batterij heeft een grote opslagcapaciteit. Het kost bovendien weinig tijd om de batterij op te laden. De batterij is hierdoor zeer geschikt voor gebruik in huis.

Bij de keuze voor een geschikte thuisbatterij komt heel wat kijken. Naast het benodigde vermogen en de technische specificaties spelen ook de prijs en milieu-impact een belangrijke rol. Iedere situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!

Lithium-ion thuisbatterij

Een Li-ion accu bevat meer lading dan vergelijkbare batterijen. Zo kan de Li-ion accu de grootste hoeveelheid stroom opslaan (140 Wh per kg). De batterij kan bovendien vaker worden opgeladen.

Als je kiest voor een duurdere constructie met polymeer, geniet je van nog meer goede eigenschappen. Zo ligt de vermogensdichtheid een stuk hoger. Dit houdt in dat er meer energie wordt geleverd binnen een korte tijd.

Lithium ion thuisbatterij kopen
Thuisbatterij met zonnepanelen

Zoutwater thuisbatterij

Zoutwater batterijen zijn de nieuwste en meest moderne soort thuisbatterijen. De batterijen werken door negatief geladen chloorionen van zoet water te mengen met positief geladen natriumionen van zout water in een kunststof krat. Tijdens dit contact ontstaat er elektriciteit. Tijdens het opladen worden beide stoffen opnieuw van elkaar gescheiden.

Zoutwater batterijen zijn onderhoudsarm, veilig en milieuvriendelijk. Door de lage energiedichtheid, nemen de batterijen wel meer ruimte in beslag dan andere soorten batterijen. Ook is de zoutwater batterij over het algemeen vrij zwaar en niet goed bestand tegen hoge stroompieken. Mocht je meerdere apparaten tegelijkertijd gebruiken, dan is het belangrijk om je installatie hier op aan te passen.

Loodzuur thuisbatterij

In verhouding met Li-ion batterijen, nemen lood-zuur batterijen veel ruimte in beslag en zijn ze zwaar. Mocht gewicht geen rol spelen (zoals bij auto-accu´s of UPS back-up accu’s) dan zijn lood-zuur batterijen een geschikte keuze.

Zodra de lood-zuur accu ontladen wordt, onttrekt de positieve plaat het zwavelzuur aan de elektrolyt. Het zuurgehalte wordt lager en er ontstaat een klein laagje sulfaat op de platen. Tijdens het opladen wordt het zwavelzuur afgegeven door de platen en zal het zuurgehalte in de accu toenemen. Dit proces zorgt voor een elektrische lading en activeert de accu.

Thuisbatterijen hangen in garage

Prijs thuisbatterij in 2024

Thuisbatterijen zijn er in verschillende soorten en maten. Een kleine batterij opslag slaat 2 kWh aan elektrische energie op. Een grote ongeveer 12 kWh. Vaak zijn dat geschakelde thuisbatterijen, die zo zorgen voor meer opslagruimte (een modulair systeem). Een reguliere thuisbatterij is zo’n 6 kWh, daarom gaan wij daarvan uit.

Lithium-ion thuisbatterijen zijn de meest verkochte thuisbatterijen. Een Lithium-ionbatterij van 6 kWh kost € 4.000 tot € 5.000. De installatiekosten komen daar nog bij. Soms moet je ook de omvormer los kopen. De aanschafkosten dalen de komende jaren waarschijnlijk wel. Vaak zijn accu’s of batterijen aan elkaar te schakelen waardoor er meer capaciteit ontstaat. Dit heet een modulair systeem.
Wil je zeker zijn van de juiste soort thuisbatterij met de juiste capaciteit op jouw maat? Vraag dan bij ons diverse offertes aan en ontvang van meerdere gecertificeerde installateurs een passend voorstel.

Capaciteit van de thuisbatterij Gemiddelde thuisbatterij prijs
Thuisbatterij van 3 kWh
€ 3.000,-
Thuisbatterij van 6 kWh (meest gekozen)
€ 4.000,- tot € 5.000,-
Thuisbatterij van 14 kWh
€ 10.000,-

Beste thuisbatterij kopen

Thuisbatterijen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, soorten en merken. Eén van de belangrijkste zaken om op te letten is echter de opslagcapaciteit. Wij hebben voor jou de meest verkochte en beste thuisbatterijen geselecteerd. Ben je benieuwd naar de prijs van de thuisbatterij die het beste past bij jouw situatie en wensen? Vraag dan een offerte aan bij thuisbatterij.nl.

Afwegingen bij thuisbatterij kopen

Wil je maximaal profijt halen uit je zonnepanelen en minder afhankelijk zijn van het energienet? Sla overtollige energie dan op in een thuisbatterij. In plaats van dat je de stroom terugstuurt naar het net, kun je hier op een later moment gebruik van maken. Wil je graag een thuisaccu kopen? Een paar punten waar je bij de keuze op kunt letten:

Is het accusysteem modulair?
Kun je het systeem eenvoudig uitbreiden tot een grotere capaciteit?

Hoeveel weegt de accu (in kilo)?
Het kiezen voor meerdere kleine modules biedt verschillende voordelen. Zo bieden deze meer flexibiliteit en kun je kleine modules makkelijker verplaatsen. Mocht een module kapotgaan, dan hoef je niet het hele systeem te vervangen.

Is de thuisaccu ‘slim’?
Een slimme thuisaccu bepaalt op basis van weersverwachtingen, het gebruikspatroon van jouw huishouden en de actuele energietarieven (bij een dynamisch energiecontract) wanneer hij stroom opslaat en wanneer niet. Een gewone accu zal altijd meteen opladen als er stroom opgewekt wordt. Dit is soms overbodig en kan ervoor zorgen dat de accu eerder kapot gaat.

Kan de thuisaccu met bestaande omvormers communiceren?
Zo niet, dan moet je een nieuwe omvormer aanschaffen die past bij jouw thuisaccu.

Is het goed idee om nu al een thuisbatterij aan te schaffen?

Het is verstandig om een thuisbatterij te kopen als je zo duurzaam mogelijk wilt leven. Mocht je vooral naar de financiële voordelen kijken, dan kun je wellicht nog even wachten met de aanschaf van een thuisbatterij. Je zult met een thuisbatterij pas geld besparen op het moment dat de salderingsregeling vervalt.
Waarschijnlijk zal er rond 2024 een lagere vergoeding voor de teruggave van stroom worden gegeven. Vanaf dat moment zul je de financiële voordelen van een thuisbatterij ervaren.

Thuisbatterij subsidies 2024

Een thuisbatterij is een aanrader als je zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan jouw huishouden verbruikt. Onze specialisten in laadoplossingen adviseren je graag over hoe je het maximale rendement uit je zonnepanelen kunt halen. Ook als je geen zonnepanelen hebt, kan een batterij interessant zijn.

Dat maakt een thuisbatterij financieel steeds aantrekkelijker. Zeker als de overheid in de tussentijd besluit om een subsidie thuisbatterij te gaan geven. Maar zelfs zonder zo’n extraatje gaat de investering in een thuisaccu zich op den duur terugbetalen. Daarom zorgen wij er alvast voor dat onze specialisten klaar zijn om een accu op je zonnepanelen aan te sluiten. 

Veelgestelde vragen over thuisbatterijen

Je zonnepanelen wekken overdag meer energie op dan dat er verbruikt wordt. Dit overschot lever je normaliter terug aan het net, echter krijg je hier een steeds lagere vergoeding voor terug en moet je zelf in de avond stroom inkopen van het net. Een oplossing is de thuisbatterij. Hierin sla je dit overschot aan zonne-energie op en gebruik je het op een later moment. 

Een gemiddelde thuisbatterij van 6 kWh kost ongeveer €4.000,- – €5.000,-. De verwachting is dat deze kosten de komende jaren gaan dalen.

Er is op dit moment in 2023 helaas nog geen subsidie op thuisbatterijen. Wel wordt er door diverse regeringspartijen gepleit voor een subsidie.

Kennisbank thuisbatterij